Mednewscy

Mednewscy

Συνεργασία Sanofi – DiCE Molecules με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών

Πενταετή συνεργασία 12 στόχων ύψους 184 εκατ. δολαρίων υπέγραψαν Sanofi και DiCE Molecules για την ανακάλυψη μορίων νέας γενιάς σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες της Sanofi.

Συγκεκριμένα η συνεργασία περιλαμβάνει έως και 12 διακριτούς στόχους σε βάθος πενταετίας και παρέχει χρηματοδότηση άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαιο, προκαταβολές, προσήλωση στον στόχο, τέλη πρόσβασης σε τεχνολογίες και ερευνητικές υπηρεσίες μαζί με έως και 184 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα, κλινικές και κανονιστικής φύσης πληρωμές ανά στόχο καθώς και πληρωμές δικαιωμάτων επί των μελλοντικών ετήσιων καθαρών πωλήσεων για κάθε ένωση που θα αναπτυχθεί από τη Sanofi.

 

Η συνεργασία αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Sanofi Sunrise και σηματοδοτεί μια μοναδική  προσέγγιση Έρευνας & Ανάπτυξης που αφορά στην ανακάλυψη μικρών μορίων. Η στοχευμένη στη χημική ανάπτυξη πλατφόρμα της DiCE αναμένεται να περιορίσει τους χρόνους ανάπτυξης φαρμάκων μέσω της ταχείας και αποτελεσματικής ανακάλυψης ενός μεγαλύτερου εύρους μορίων για κάθε στόχο της συνεργασίας. Οι δυνατότητες της πλατφόρμας περιλαμβάνουν την αποκωδικοποίηση των περιοχών αλληλεπίδρασης  μεταξύ πρωτεϊνών που δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη δια του στόματος θεραπειών.

 

Να σημειωθεί ότι μια κοινή συντονιστική επιτροπή που θα απαρτίζεται από εκπρόσωπους της Sanofi και της DiCE θα επιβλέπει την όλη πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τον Kevin Judice, President and Chief Executive Officer της DiCE η πλατφόρμα τους έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να στοχεύει σε περιοχές αλληλεπίδρασης μεταξύ πρωτεϊνών με μικρά μόρια που δεν θεωρούνταν δυνατή μέχρι σήμερα. Όπως είπε, η συνεργασία με τη Sanofi ενισχύει τη δυναμική  της τεχνολογίας της DiCE καθώς το αυτοχρηματοδοτούμενο επιχειρηματικό μοντέλο της DiCE και η συγκεκριμένη συνεργασία θα τους επιτρέψει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εξέλιξη των προγραμμάτων ανάπτυξης.

Η Δρ. Kathy Bowdish, Head of Sunrise της Sanofi επεσήμανε ότι αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει στην παροχή των απαραίτητων θεραπειών ενάντια σε  δυσίατες ασθένειες και θα βοηθήσει ασθενείς οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν σε θέση να λάβουν αγωγή εκτός νοσοκομείου.

Η τεχνολογία DiCE

 

Η τεχνολογία της DiCE επιλέγει και βελτιστοποιεί τους προσδέτες που προσομοιάζουν με φάρμακα σε κάποιο συγκεκριμένο στόχο, ξεκινώντας από βιβλιοθήκες που περιέχουν δισεκατομμύρια μεμονωμένων μορίων. Η μοναδική, μεταξύ των μέχρι σήμερα διαθέσιμων επιλογών, τεχνολογία της DiCE οργανώνει τις βιβλιοθήκες ώστε μετά από κάθε κύκλο ελέγχου να αναδεικνύεται ολόκληρο το εύρος των δεσμευόμενων μορίων στον αρχικό προσδέτη, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο να γίνεται εύκολα η επιλογή των υψηλής αποτελεσματικότητας, ειδικότητας και ιδιαιτέρων φαρμακευτικών ιδιοτήτων, μέσω ελέγχου με κατάλληλες δοκιμές. Αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση μπορεί να δώσει απαντήσεις σε μακροχρόνια θέματα χημικής φύσης και θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντικατάσταση των μονοκλωνικών αντισωμάτων από φάρμακα που χορηγούνται δια του στόματος.

 

Η βασική τεχνολογία της DiCE εφευρέθηκε από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Stanford Pehr Harbury, Ph.D., που έχει διακριθεί με το Macarthur “Genius” Award και το βραβείο NIH Pioneer. Εκτός από τον Δρ. Harbury, η ιδρυτική ομάδα αποτελείται από τον John Bedbrook, Ph.D., έμπειρο επιχειρηματία στον χώρο της γεωργικής βιοτεχνολογίας, ο οποίος είναι ο Ιδρυτής και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της DiCe, τον Kevin Judice, Ph.D., ο οποίος ανακάλυψε το εμπορικό φάρμακο Telavancin στο εργαστήριο και κατείχε ηγετικές θέσεις στη Genentech, στη Theravance, στη Achaogen και στη Cidara πριν ιδρύσει τη DiCE και λάβει τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου και τον Phil Patten, Ph.D., διεθνώς αναγνωρισμένο ειδικό στον τομέα της κατευθυνόμενη εξέλιξη που κατείχε επιστημονικούς ρόλους στην Maxygen, την Achaogen, και τη DuPont, πριν ιδρύσει τη DiCE και λάβει τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή.

 

Ανθή Αγγελοπούλου

 

Ακολουθήστε μας :
onpost_follow

Σχετικα Αρθρα

Λήγει η συνεργασία Sanofi Pasteur και MSD στον τομέα των εμβολίων

 Ανεξάρτητα θα δρουν οι δύο εταιρείες (Sanofi Pasteur και MSD (γνωστή ως Merck & Co., Inc., στις ΗΠΑ και στον Καναδά), στον τομέα των εμβολίων από την 1η Ιανουαρίου 2017, όπως ανακοίνωσαν καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει επίσημα η κοινοπραξία τους στον τομέα των εμβολίων στην Ευρώπη. Από την ημέρα[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Μικρή άνοδος των φαρμακευτικών στην Ελλάδα για το οικονομικό έτος 2015

Κυκλοφόρησε για 5η χρονιά η επιχειρηματική ενότητα για τον κλάδο της Υγείας «MED & HEALTH BUSINESS», που περιλαμβάνεται στην έκδοση «ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»  από την Direction Business Network, η οποία περιλαμβάνει τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις φαρμακαποθήκες και τις ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης τις απόψεις θεσμικών[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Comments are closed.