Mednewscy

Mednewscy

Εγκρίθηκε selexipag για τη θεραπεία της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης

 

Έγκριση έλαβε η από στόματος χρήση του εκλεκτικού αγωνιστή του υποδοχέα IP προστακυκλίνης selexipag της Actelion, ο οποίος ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε αρχικά από την Νippon Shinyaku για τη θεραπεία της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ).

Το Uptravi ενδείκνυται για τη θεραπεία της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ, Ομάδα 1 κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – ΠΟΥ)  για να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου και να μειώσει τον κίνδυνο για νοσηλεία που σχετίζεται με την ΠΑΥ.

Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου βασίστηκε σε μακροχρόνια μελέτη σε ασθενείς με ΠΑΥ λειτουργικού σταδίου II έως III κατά ΠΟΥ. Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με ιδιοπαθή και κληρονομική ΠΑΥ (58%), ΠΑΥ που σχετίζεται με νόσους του συνδετικού ιστού (29%) και ΠΑΥ που σχετίζεται με συγγενή καρδιοπάθεια με διορθωμένα ελλείμματα (10%).

Σύμφωνα με τη Vallerie Mclaughlin MD, Διευθύντρια του Προγράμματος για την ΠΑΥ στο τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ η οδός της προστακυκλίνης έχει αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό ως ένας βασικός στόχος για τη θεραπεία της ΠΑΥ. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν είχε αξιοποιηθεί πλήρως. Αυτό, όπως λέει, οφείλεται μερικώς στα σημαντικά εμπόδια που θέτουν οι υπάρχουσες θεραπείες με προστανοειδή στους ασθενείς και στο οικείο περιβάλλον αυτών. Η έγκριση του Uptravi με τα αξιόπιστα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σημαίνει ότι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την οδό και να λάβουν θεραπευτική αγωγή  πολύ νωρίτερα κατά τη πορεία εξέλιξης της νόσου.

Ο Jean-Paul Clozel, MD και Διευθύνων Σύμβουλος της Actelion επεσήμανε ότι η έγκριση του Uptravi από τον FDA αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για την Actelion καθώς η ένδειξη του Uptravi αναγνωρίζει τη βελτίωση στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η μείωση του κινδύνου νοσηλείας εξαιτίας της ΠΑΥ ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς λάμβαναν υποκείμενη φαρμακευτική αγωγή συμπεριλαμβανόμενης της θεραπείας με ERA,  ενός αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης 5 (PDE-5) ή – για πρώτη φορά στη ΠΑΥ –  επιπρόσθετα του συνδυασμού και των δύο, δηλαδή ενός ΕRA και ενός αναστολέα PDE -5.

Όπως λέει, το Uptravi θα διευρύνει σε μεγάλο βαθμό τις θεραπευτικές επιλογές για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου έπειτα από την έναρξη της θεραπείας με φάρμακα όπως το Opsumit και πολύ πριν το Veletri που χορηγείται σε μεταγενέστερο στάδιο της νόσου.

Η ασφάλεια του Uptravi έχει εξετασθεί σε μια μακροπρόθεσμη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη σε 1.156 ασθενείς με συμπτωματική ΠΑΥ (μελέτη GRIPHON). H έκθεσηστο Uptravi σε αυτή τη μελέτη ήταν έως 4.2 χρόνια με μια διάμεση διάρκεια έκθεσης 1.4 χρόνων.

Το Uptravi είναι διαθέσιμο στους ασθενείς στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2016.

 

Ανθή Αγγελοπούλου

Ακολουθήστε μας :
onpost_follow

Σχετικα Αρθρα

Το osimertinib μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου του πνεύμονα κατά 70%

Σύμφωνα με τα νέα δομένα που παρουσίασε η AstraZeneca, από τη δοκιμή AURA3, ( την πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή ΦάσηςIII του osimertinib έναντι της χημειοθεραπείας) το osimertinib μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης του μη μηκτοκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα  κατά 70% και βελτίωσε την ελεύθερη εξέλιξης της νόσου επιβίωση (PFS) κατά περίπου έξι[…]

Διαβάστε περισσότερα »

«Πρωτοποριακή θεραπεία» για την ηπατίτιδα C

Ως «πρωτοποριακή θεραπεία» χαρακτηρίσθηκε από τον FDA η παν-γονοτυπική θεραπεία με glecaprevir (ABT-493)/pibrentasvir (ABT-530) η οποία αφορά ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C, γονότυπου 1. Η θεραπεία είναι ερευνητική και είναι της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie. Ο χαρακτηρισμός αυτός, που αποδίδεται από τον FDA για την επίσπευση της ανάπτυξης και της αξιολόγησης[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Comments are closed.