Mednewscy

Mednewscy

Νέος παράγοντας βελτιώνει τη γονιμότητα των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες

Η Ινοσιτόλη, είναι βιταμινούχος παράγοντας του συμπλέγματος βιταμινών B που βελτιώνει τη γενική κλινική εικόνα και τη γονιμότητα των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), διορθώνοντας τις μεταβολικές και αναπαραγωγικές αλλαγές που σχετίζονται με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Τι είναι όμως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, όπως επεσήμανε ο Αναπλ. Καθηγητής Μαιευ-τικής-Γυναικολογίας, Α΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» κ. Πέτρος Δρακάκης, είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και επηρεάζει το 10 – 15% των γυναικών.

Μία γυναίκα πάσχει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών όταν παρουσιάζει δύο από τα τρία παρακάτω συμπτώματα:

  • Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών τεκμηριωμένη με υπερηχογραφικά

κριτήρια.

  • Διαταραχές εμμηνορρυσίας (όλιγο ή και ανωοθυλακιορρηξία)
  • Υπερανδρογοναιμία (Ακμή ή και υπερτρίχωση προσώπου, θώρακα κοιλιάς,
    μηρών αλλά και υπερανδρογοναιμία βιοχημικά τεκμηριωμένη)

Το ΣΠΩ σχετίζεται με διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα, παχυσαρκία και δασυτριχισμό ενώ η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική. Η προσεκτική αξιολόγηση και θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής και δίνει τη δυνατότητα τεκνοποίησης στην γυναίκα αλλά και προλαμβάνει την εμφάνιση μακροπρόθεσμων επιπλοκών, επικίνδυνων για τη ζωή των ασθενών.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, όπως τόνισε ο κ. Mario Mignini Renzini, Kαθηγητής Μ/Γ στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο “Bicocca” και Δ/ντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής CMR Biogenesis, η χορήγηση ινοσιτόλης στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) προκαλεί βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών, βελτίωση της ινσουλιναιμίας, βελτίωση του ορμονικού προφίλ των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες, βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων μετά από πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και μείωση των περιφερικών επιδράσεων των ανδρογόνων.

Η ινοσιτόλη, υπάρχει ως συστατικό των φυτικών ινών και περιέχει 9 στερεοϊσομερή, από τα οποία τα πιο σημαντικά είναι η μυο-ινοσιτόλη και η D-chiro-ινοσιτόλη. Στην αγορά διατίθεται από τα φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο περιέχει μυο-ινοσιτόλη και φυλλικό οξύ (Inofert) και ως συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο περιέχει μυο-ινοσιτόλη, D-chiro-ινοσιτόλη και φυλλικό οξύ (inofert combi).

Όπως και οι άλλες βιταμίνες της ομάδας B, η ινοσιτόλη είναι υδατοδιαλυτή, λόγος για τον οποίο μια πιθανή πρόσληψη σε καθαρή μορφή δεν προκαλεί δυσανεξία ή τοξικότητα.

Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, διευκρίνισε ο Καθηγητής, η μυο-ινοσιτόλη μπορεί να ρυθμίσει την περίοδο, να μειώσει τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και να βοηθήσει στον περιορισμό της ακμής. Ο συνδυασμός της μυο-ινοσιτόλης και D-chiro-ινοσιτόλης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις γυναίκες με πρόβλημα παχυσαρκίας ή με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο από 25.

Σε περίπτωση που έρθει η στιγμή που η γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος, η χορήγηση της μυο-ινοσιτόλης βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας των ωοθηκών, προάγοντας την ωορρηξία και συμβάλλοντας έτσι στη γονιμότητα.

Επί πλέον, η χρήση συμπληρώματος ινοσιτόλης (Inofert), χάρη στην ικανότητά της να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, συντελεί στη βελτίωση του αριθμού και της ποιότητας των ωαρίων που συλλέγονται έπειτα από διέγερση των ωοθηκών σε ασθενείς οι οποίες υποβάλλονται σε διαδικασία Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Ανθή Αγγελοπούλου

 

Ακολουθήστε μας :
onpost_follow

Σχετικα Αρθρα

Αναστολέας ανοσολογικού ελέγχου κατά του καρκίνου

Το nivolumab είναι ένας αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου προγραμματισμένου θανάτου-1 (PD-1), ο οποίος είναι μοναδικά σχεδιασμένος για να αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Αξιοποιώντας το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου, το[…]

Διαβάστε περισσότερα »

«Πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για θεραπεία της Χρόνιας Ηπατίτιδας C

Θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) έλαβε ο θεραπευτικός συνδυασμός Sofosbuvir/Velpatasvir για την θεραπεία όλων των γονότυπων της Χρόνιας Ηπατίτιδας C. Πρόκειται για μια υπό διερεύνηση, παν-γονοτυπική, θεραπεία σε μορφή δισκίου που χορηγείται μια φορά την ημέρα και περιέχει το[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Comments are closed.