Mednewscy

Mednewscy

Η εφαρμογή της Οδηγίας για το κάπνισμα είναι μια κατάκτηση για τη Δημόσια Υγεία

Η πλήρης εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας αναφορικά με το κάπνισμα είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τη δημόσια Υγεία, όπως επισημαίνει η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας , Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) Πρόεδρος του Ειδικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕRS) που ασχολείται με θέματα Αναπνευστικής και Δημόσιας Υγείας, κα Χριστίνα Γκράτζιου.

Σύμφωνα με την κα Γκράτζιου η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος είναι ουσιαστικά Ημέρα υπέρ της προστασίας των ανθρώπων από το κάπνισμα και έτσι θα έπρεπε να αναφέρεται.

Η κα Γκράτζιου με αφορμή την παρουσία της στη σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (European Respiratory Society -ERS) και η ΕNSP, με θέμα “Plain-packaging to protect our youth: progress made, challenges ahead”, ο κόσμος πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για το Plain-packaging.

Όπως είπε η κα Γκράτζιου, η 20η Μαΐου 2016 ήταν η ημερομηνία που όλες οι χώρες έπρεπε να έχουν εφαρμόσει τις συστάσεις και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού, όπως αυτές έχουν ψηφισθεί το 2014 υπό την προεδρία του Tonio Borg, ο οποίος είχε τονίσει στην τότε ομιλία του, ότι «όλα τα προϊόντα καπνού πρέπει να μοιάζουν ως προϊόντα καπνού και όχι κάτι άλλο.»

 

Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας TPD έχει σαν στόχο τη μείωση της καπνιστικής επιδημίας στην Ευρώπη, τη πρόληψη της έναρξης του καπνίσματος από τους εφήβους, τη προστασία της υγείας όλων των πολιτών και ειδικότερα των παιδιών μας για τα επόμενα έτη.

 

Με την εφαρμογή των μέτρων το κοινωνικό και οικονομικό όφελος από τη μείωση της θνησιμότητας και νοσηρότητας ασφαλώς είναι αναμφισβήτητο για την Υγεία των πολιτών και τα συστήματα Υγείας, σημείωσε η κα Γκράτζιου και συμπλήρωσε. «Υπολογίζεται ότι μία μείωση της χρήσης των τσιγάρων κατά 2% θα μειώσει κατά 2,4 εκατ. τον αριθμό των καπνιστών στην Ευρώπη με σημαντική μείωση της εμφάνισης νοσημάτων που προκαλεί το κάπνισμα, μείωση του κόστους νοσηλειών και θεραπειών και επομένως σημαντικό όφελος από τη μείωση του κόστους υγείας που υπολογίζεται στα 506 εκατ. ευρώ.»

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τη κοινή απλή συσκευασία στα πακέτα των τσιγάρων ήταν η Αυστραλία το Δεκέμβριο του 2012, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 20 Μαΐου 2016, την υιοθέτησαν η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Επίσης, σε συζήτηση για να εφαρμοσθεί η πολιτική αυτή είναι χώρες όπως Ουγγαρία, Φιλανδία, Σουηδία, Σλοβενία, Βέλγιο, Νορβηγία.

 

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η εφαρμογή της πολιτικής αυτής όσον αφορά την υιοθέτηση της απλής κοινής συσκευασίας πακέτου τσιγάρων:

 • Μειώνει τη συχνότητα του καπνίσματος
 • Αυξάνει τη κινητοποίηση για τη διακοπή του καπνίσματος και τις κλήσεις στις γραμμές βοήθειας
 • Μειώνει την ελκυστικότητα που ασκούν τα πακέτα τσιγάρων με την εμφάνιση τους κυρίως σε παιδιά και νέους
 • Αυξάνει την αποτελεσματικότητα των προειδοποιήσεων για την υγεία στους εφήβους
 • Δεν επηρεάζει το παράνομο εμπόριο
 • Πετυχαίνει στην υλοποίηση του στόχου για την βελτίωση της Υγείας ενώ αναμένεται να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Δημόσια Υγεία .

 

Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού (Tobacco Product Directive –ΤPD)

 

Η Ευρωπαϊκή Κοινοτική αυτή Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού (ΤPD) περιλαμβάνει την εφαρμογή ορισμένων κανόνων όσον αφορά τα προϊόντα καπνού (τσιγάρα και στριφτό καπνό) και στοχεύει στη μείωση του αριθμού των καπνιστών με ιδιαίτερη επικέντρωση στην αποθάρρυνση των εφήβων και των νέων να αρχίσουν το κάπνισμα Στόχος είναι επίσης να διασφαλίσει ότι οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν πλήρη κα ορθή ενημέρωση των επιβλαβών επιπτώσεων της χρήσης των προϊόντων καπνού Η εφαρμογή των μέτρων από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ στοχεύει κυρίως στη προστασία της έναρξης του καπνίσματος από τα παιδιά και τους εφήβους.

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού (TPD ) απαιτείται πλέον:

 • Να παρουσιάζονται στο 65% της επιφάνειας των πακέτων (και στις δύο επιφάνειες) εικονο-μηνύματα σχετικά με την υγεία ,προκειμένου να είναι πλέον εμφανείς οι κίνδυνοι – επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία
 • Να μην υπάρχουν παραπλανητικά μηνύματα σχετικά με τα συστατικά σε πίσσα και νικοτίνη (πχ ελαφρά (lights) τσιγάρα κλπ.).
 • Να καταργηθούν τα μικρά πακέτα (10 τσιγάρων) που μοιάζουν με άλλα ελκυστικά προϊόντα (πχ σαν συσκευασίες κραγιόν).
 • Να καταργηθούν τα αρωματικά τσιγάρα (με γεύσεις, οσμές φρούτων, σοκολάτας) – με εξαίρεση τα τσιγάρα με άρωμα μέντας που έχουν παράταση της κυκλοφορίας τους για τα επόμενα 3 έτη.
 • Συστήνεται η επιλογή της χρήσης μίας κοινής συσκευασίας πακέτου τσιγάρων (plain packaging) – προκειμένου τα τσιγάρα να πάψουν να είναι «ελκυστικά» κυρίως για τα παιδιά και τους νέους.

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι η οδηγία επιβάλλει και μία σειρά μέτρων για τον έλεγχο των συστατικών των τσιγάρων, για τον έλεγχο των νέων προϊόντων καπνού (πχ ηλεκτρονικό τσιγάρο) καθώς και μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

 

Ανθή Αγγελοπούλου

Ακολουθήστε μας :
onpost_follow

Σχετικα Αρθρα

Ειδική επιτροπή για τα φυτοφάρμακα συστήνει το ΕΚ

    Τη σύσταση και τη σύνθεση ειδικής επιτροπής για την εξέταση της ευρωπαϊκής διαδικασίας έγκρισης των φυτοφαρμάκων, ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο. Η σύσταση της ειδικής επιτροπής έρχεται ως απάντηση στις ανησυχίες για το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη (glyphosate). Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανανέωσαν τον περασμένο Νοέμβριο την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Νέες συστάσεις του ΕΚ για τις εκπομπές ρύπων

Το γεγονός ότι οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων είναι υψηλότερες σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης από αυτές που μετρούνται στις εργαστηριακές δοκιμές ήταν γνωστό στα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και μια δεκαετία. Αυτό τονίζεται στις συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ για τις[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *