Mednewscy

Mednewscy

Θεραπεία από το στόμα για την πολλαπλή σκλήρυνση ερευνά η Actelion

Στη μελέτη της χρήσης θεραπείας συνδυασμού με πονεσιμόδη (ponesimod) και φουμαρικό διμεθύλιο σε ασθενείς με Υποτροπιάζουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (RMS) ανακοίνωσε ότι προχωρά η Actelion.

Η μελέτη POINT – η οποία θα διεξαχθεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ‘’Ειδικής Αξιολόγησης Πρωτοκόλλου’’ (Special Protocol Assessment) με τον FDA (Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) – είναι η πρώτη που θα αξιολογήσει μια ολοκληρωμένη χορηγούμενη από στόματος θεραπεία, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο αυτής της προοδευτικής, εξουθενωτικής νευρολογικής διαταραχής.

Παρά τις πρόσφατες προόδους στη θεραπεία της Υποτροπιάζουσας Πολλαπλής Σκλήρυνσης (RMS), εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ιατρική ανάγκη βελτίωσης του μακροχρόνιου ελέγχου της ασθένειας, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια του ασθενή. Παρότι η θεραπεία συνδυασμού αποτελεί ένα λογικό επόμενο βήμα, η χρήση της φαίνεται να είναι περιορισμένη, ίσως λόγω των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με τη μακρά διάρκεια δράσης των διαθέσιμων φαρμάκων. Η πονεσιμόδη, έχοντας μικρό χρόνο ημιζωής και ταχεία αναστρεψιμότητα, θα μπορούσε να προσφέρει στους επαγγελματίες υγείας μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερο έλεγχο στη θεραπεία του ασθενή. Η Actelion έχει στη διάθεσή της ενθαρρυντικά προκλινικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο συνδυασμός πονεσιμόδης και φουμαρικού διμεθυλίου μπορεί να είναι ευεργετικός, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του ασθενή.

OJean-Paul Clozel, MD και CEO της Actelion τόνισε ότι η θεραπεία συνδυασμού αποτελεί το μέλλον στην αντιμετώπιση της Υποτροπιάζουσας Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Οι ιδιότητες της πονεσιμόδης, υποστηριζόμενες από τα προκλινικά δεδομένα και τα κλινικά αποτελέσματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όπως είπε, δείχνουν ότι η πονεσιμόδη είναι ιδανική για συνδυαστική χρήση.

Ενώ, ο Guy Braunstein, MD και επικεφαλής του τμήματος της Κλινικής Έρευνας της Actelionσε Παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε ότι το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της Actelion για τη χρήση πονεσιμόδης στη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης ήταν ήδη καινοτόμο όταν αποφάσισαν να προχωρήσουν στη φάση ΙΙΙ.

Όπως είπε, η OPTIMUM είναι η πρώτη μελέτη για την Πολλαπλή Σκλήρυνση που στοχεύει στην κατάδειξη ανωτερότητας συγκριτικά με τη διαθέσιμη από στόματος θεραπεία. Περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από εκτιμήσεις έκβασης προσανατολισμένες στον ασθενή. Με τη μελέτη POINT, την πρώτη κλινική δοκιμή για την ενεργό Υποτροπιάζουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση που προσθέτει ένα από στόματος χορηγούμενο φάρμακο σε ένα άλλο, θα αξιολογήσουν την κλινική χρησιμότητα της θεραπείας συνδυασμού με πονεσιμόδη, με στόχο να προσφέρουν στους ασθενείς καλύτερο έλεγχο της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Actelionεγκαινίασε το πρόγραμμα φάσης ΙΙΙ για την Υποτροπιάζουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση τον Απρίλιο του 2015 με τηνOPTIMUM, μια μελέτη ανωτερότητας με στόχο τη σύγκριση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της πονεσιμόδης σε σχέση με εκείνη της τεριφλουνομίδης. Η εισαγωγή των ασθενών σε αυτή τη μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2016.

 

Ακολουθήστε μας :
onpost_follow

Σχετικα Αρθρα

Alirocumab: θαυματουργό για την οικογενή υπερχοληστερολαιμία

  Θετικά τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 3 ODYSSEY ESCAPE για το πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα alirocumab σε ασθενείς με μια κληρονομική μορφή υψηλής χοληστερόλης, γνωστή ως ετερόζυγος οικογενής υπερχοληστερολαιμία (HeFH), των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης απαιτούν χρόνια, εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη θεραπεία LDL-αφαίρεσης. Αυτό ανακοίνωσαν από κοινού Sanofi και Regeneron[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με ψωρίαση επανακτούν γρήγορα καθαρό δέρμα

Μια νέα ανάλυση δείχνει ότι 94% των ασθενών που έλαβαν σεκουκινουμάμπη επανέκτησαν βελτίωση κατάPASI 75, ενώ σε ποσοστό έως 80%, οι ασθενείς επανέκτησαντο PASI 90 έως 100 έπειτα από μόλις 16 εβδομάδες επαναχορήγησης.   Η Novartis ανακοίνωσε μια νέα ανάλυση, η οποία δείχνει ότι οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *