Mednewscy

Mednewscy

Σοβαρό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών

Η παγκόσμια ανασκόπηση του προβλήματος των ναρκωτικών που επιχειρεί η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (ΙΝCB),  με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει από τις κυβερνήσεις, διεθνή όργανα αλλά και τις αποστολές της στις διάφορες χώρες, αναδεικνύουν μια σύνθετη εικόνα. Από τη μια η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογικές εξελίξεις ευνοούν τάσεις που υπερβαίνουν τα στενά εθνικά όρια, από την άλλη οι διάφορες περιοχές του κόσμου παρουσιάζουν σημαντικές ιδιαιτερότητες, συνυφασμένες με ιστορικούς, πολιτισμικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Ας δούμε σύντομα τις κυριότερες εξελίξεις

Η Αφρική εκτός από κόμβος διακίνησης εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε καταναλωτή και τελικό προορισμό για όλα τα είδη ναρκωτικών. Η κάνναβη παραμένει η κύρια ουσία χρήσης στην ήπειρο και η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία οι περισσότεροι χρήστες ναρκωτικών. Η προσβασιμότητα και η διαθεσιμότητα ναρκωτικών φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς παραμένει πρόβλημα για την Αφρική.

Στην Κεντρική Αμερική αυξάνεται η εγκληματική δράση που σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών. Το 2014 το 87% της κοκαΐνης που εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες διακινήθηκε μέσω της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού. Η εκτεταμένη διακίνηση της ουσίας επιφέρει εκτός των άλλων και επιβλαβείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς συνδέεται με την αποψίλωση των δασών στην Κεντρική Αμερική.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα η αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση οι οποίοι σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά τη διετία 2013-2014. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο αριθμός των ανθρώπων που ανέφεραν χρήση ηρωίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 2007 μέχρι το 2014. Τα οπιοειδή, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης και των συνταγογραφούμενων παυσίπονων σκότωσαν περισσότερους από 28.000 ανθρώπους από τους 47.000 και πλέον που πέθαναν από υπερβολική δόση το 2014.

Στη Νότια Αμερική συνεχίζεται η παράνομη καλλιέργεια θάμνων κόκας, οπιούχου παπαρούνας και κάνναβης ενώ το 2015 συνεχίστηκε η αύξηση της χρήσης συνθετικών ουσιών μεταξύ των νέων.

Στην Ασία οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή περιορίζουν τις προσπάθειες ελέγχου των ναρκωτικών. Οι μεγάλης κλίμακας μεταναστευτικές ροές και η αυξημένη χρήση και διακίνηση ουσιών στην περιοχή εντείνουν τα προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν. Η παραγωγή παράνομου οπίου στο Αφγανιστάν είναι και πάλι σε άνοδο. Η Επιτροπή ζητά από τις συνεργαζόμενες κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσουν σταθερή την υποστήριξή τους στις προσπάθειες ελέγχου των ναρκωτικών στη χώρα λόγω των δεινών προβλημάτων ασφάλειας που αντιμετωπίζει.

ΕΥΡΩΠΗ

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερο από το ένα τέταρτο των ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, με την κάνναβη να είναι η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης. Η κάνναβη είναι και η πιο συχνά αναφερόμενη κύρια ουσία χρήσης από όσους εισάγονται πρώτη φορά σε θεραπεία, και η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη στο σύνολο των εισαγωγών σε θεραπεία. Εκτιμάται ότι 51,5 εκατομμύρια ενήλικοι άνδρες και 32,4 εκατομμύρια ενήλικες γυναίκες έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους (24,8%). Εκτιμάται ότι το 1% των ανθρώπων μεταξύ 15 και 64 ετών κάνουν καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης.

Η ηρωίνη είναι το πιο διαδομένο οπιοειδές, ωστόσο πρόβλημα αποτελεί και η κατάχρηση και μιας σειράς συνθετικών οπιοειδών, όπως η μεθαδόνη, η βουπρενορφίνη και η φεντανύλη. Το 2016 το UNODC ανέφερε ότι η χρήση οπιοειδών παραμένει αιτία σημαντικής ανησυχίας, ιδιαίτερα στην Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη, με περισσότερο από το 70% όλων των ασθενών στα θεραπευτικά κέντρα να λαμβάνουν θεραπεία για χρήση οπιούχων.

Η εμφάνιση και η διαθεσιμότητα νέων ψυχοδραστικών ουσιών συνεχίζεται αμείωτη. Μέχρι τον Μάιο του 2016 το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντόπισε περισσότερες  από 560 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, η αυξημένη διαθεσιμότητα των οποίων μπορεί να αποτελέσει αιτία κινδύνων για την υγεία.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το «έκσταση» έχει αρχίσει να ανακάμπτει στην Ευρώπη, με τη δραστικότητα των προϊόντων της ουσίας να αυξάνεται από το 2010, ενώ οι τιμές φαίνεται να παραμένουν σταθερές. Η διαθεσιμότητα προϊόντων υψηλής δόσης «έκσταση» στις παράνομες αγορές συνιστούν ανερχόμενη απειλή και πρόκληση για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Στην Ευρώπη οι αγορές παράνομων ναρκωτικών αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια. Οι ταχείες αλλαγές που παρατηρούνται στις αγορές τα τελευταία χρόνια σχετίζονται με την παγκοσμιοποίηση και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, περίπου το ένα πέμπτο των προσόδων του παγκόσμιου εγκλήματος προέρχονται από το εμπόριο παράνομων ναρκωτικών. Μόνο οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξοδεύουν κάθε χρόνο μεταξύ 21 και 31 δισεκατομμυρίων ευρώ σε παράνομα ναρκωτικά.

Στην Αυστραλία σημειώθηκε αύξηση των κατασχέσεων παράνομων ουσιών, ενώ η κάνναβη είναι στην Ωκεανία η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης.

Μέσα από τις παγκόσμιες εξελίξεις αναδεικνύονται τρία θέματα που σχολιάζει η Επιτροπή:

 

Ποινική αντιμετώπιση: αναλογικότητα και ανθρώπινα δικαιώματα

Η Επιτροπή θίγει εκ νέου την ανάγκη αντιμετώπισης των χρηστών με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην αρχή της αναλογικότητας στο πλαίσιο μιας θεώρησης που δίνει έμφαση στην υγεία. Ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις αφενός να τιμωρούν αυστηρά σοβαρά εγκλήματα, όπως η διακίνηση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αφετέρου να αξιοποιούν για τα ήσσονος σημασίας αδικήματα των χρηστών, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής για προσωπική χρήση, εναλλακτικά μέτρα, όπως η θεραπεία, η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη, αντί να καταφεύγουν σε τιμωρητικά μέτρα και στον εγκλεισμό. Αυτή η προσέγγιση και όχι η αποποινικοποίηση της χρήσης, είναι, σύμφωνα με την Επιτροπή, η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κοιτάξουν οι χώρες στις οποίες τα ποσοστά συλλήψεων και φυλάκισης χρηστών για μικρότερης σημασίας αδικήματα είναι υψηλά.

Επιπλέον, η Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις να καταργήσουν τη θανατική καταδίκηγια τα συνδεόμενα με τα ναρκωτικά εγκλήματα. Υπενθυμίζεται ότι η θανατική καταδίκη για συνδεόμενα με τα ναρκωτικά αδικήματα, είναι σε ισχύ σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Επίσης η Επιτροπή καταδικάζει απερίφραστα την πρακτική που εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες άνθρωποι ύποπτοι για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά να εκτελούνται ή να υφίστανται βίαια αντίποινα χωρίς δίκη και με την ανοχή των αρχών ή την εμπλοκή τους.

 

Νομιμοποίηση της ιατρικής και ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης

Η Έκθεση περιλαμβάνει αρκετές αναφορές στο θέμα της νομιμοποίησης της ιατρικής ή ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης μέσα από τις εξελίξεις σε διάφορες χώρες και κυρίως στη Βόρεια Αμερική.

Στον Καναδά το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της χώρας για τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς. Υπό τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν την πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, εκείνοι που έχουν έγκριση από τον γιατρό τους να λάβουν την ουσία για ιατρικούς σκοπούς θα έχουν την επιλογή αγοράς κάνναβης ελεγμένης ποιότητας από εξουσιοδοτημένους παραγωγούς, καθώς και καλλιέργειας περιορισμένης ποσότητας για τις προσωπικές τους ιατρικές ανάγκες. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά διεύρυνε τον ορισμό της «ιατρικής μαριχουάνας». Ως εκ τούτου, όσοι έχουν άδεια να προμηθεύονται αποξηραμένη κάνναβη μπορούν να επιλέξουν τη χορήγηση από το στόμα ή την τοπική θεραπεία και δεν περιορίζονται στο κάπνισμα του αποξηραμένου φυτού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνέχεια της επιστημονικής και της ιατρικής αξιολόγησης που διεξήχθη από την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων, με τη συνεργασία του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Χρήση Ναρκωτικών, στις 11 Αυγούστου η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η κάνναβη δεν πληροί επί του παρόντος τα κριτήρια αποδεκτής ιατρικής χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δεν υπάρχει αποδοχή πως η χρήση της υπό ιατρική παρακολούθηση είναι ασφαλής, και ότι η ουσία παρουσιάζει υψηλές πιθανότητες κατάχρησης. Ως εκ τούτου, η κάνναβη παραμένει απαγορευμένη σε ομοσπονδιακό επίπεδο ως ουσία στην κατηγορία 1 της Πράξης για τις Ελεγχόμενες Ουσίες.

Μέσα στο 2016 οι πολιτείες Αρκάνσας, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο και Πενσιλβάνια ενέκριναν τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Όσον αφορά στη νομιμοποίηση της κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς, η κυβέρνηση του Καναδά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να τη νομιμοποιήσει και να τη ρυθμίσει μέσω νέας νομοθεσίας το 2017. Μέχρι τότε, σύμφωνα με την καναδική Νομοθεσία για τον Έλεγχο Ναρκωτικών και Ουσιών, η καλλιέργεια, η κατοχή, η διάθεση και η αγορά κάνναβης παραμένουν παράνομες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 8 Νοεμβρίου 2016 οι ψηφοφόροι σε Καλιφόρνια, Μέιν, Μασαχουσέτη και Νεβάδα ενέκριναν τα μέτρα που προέκυψαν μετά από δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση και τη ρύθμιση της χρήσης κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς. Πρόσφατα στοιχεία από τις πολιτείες που νομιμοποίησαν τη χρήση κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς δείχνουν αύξηση της χρήσης της ουσίας.

Η Επιτροπή διατηρεί διάλογο με τα κράτη που έχουν επιτρέψει ή σκέφτονται να προχωρήσουν στη μη ιατρική χρήση της κάνναβης και στη δημιουργία αγοράς προϊόντων κάνναβης τα οποία προορίζονται για μη ιατρικούς σκοπούς. Η Επιτροπή επαναβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι ασύμβατα προς τις διεθνείς υποχρεώσεις τις οποίες προβλέπει η Ενιαία Σύμβαση για τα Ναρκωτικά του 1961.

Παρόλο που οι Συμβάσεις αφήνουν περιθώριο ευελιξίας κατά την εφαρμογή τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει: «Η ευελιξία έχει τα όριά της δεν εκτείνεται μέχρι τη ρύθμιση της χρήσης κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς». Τα συμβαλλόμενα στις Συμβάσεις κράτη χρειάζεται να αποφασίσουν  με ποιον τρόπο θα απαντήσουν στις εξελίξεις που σημειώνονται σε εκείνες τις χώρες  οι οποίες παραβλέπουν  τις Συμβάσεις επιτρέποντας και ρυθμίζοντας τη μη ιατρική χρήση της κάνναβης.

 

Χώροι εποπτευόμενης χρήσης

Στην παγκόσμια ανασκόπηση συμπεριλαμβάνονται και οι εξελίξεις στα κράτη όπου δημιουργήθηκαν και λειτουργούν «χώροι χρήσης ναρκωτικών», όπως ο Καναδάς όπου εγκρίθηκε ο δεύτερος εποπτευόμενος «χώρος ενέσιμης χρήσης» στο Βανκούβερ. Ο χώρος αυτός στεγάστηκε σε μια κλινική θεραπείας για το HIV/AIDS και αποτελεί τον πρώτο εποπτευόμενο «χώρο ενέσιμης χρήσης» στη Βόρεια Αμερική ενταγμένο σε ένα υφιστάμενο κέντρο υγείας. Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας της χώρας εξετάζει τις νέες αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση λειτουργία και άλλων «χώρων ενέσιμης χρήσης».

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι οι χώροι αυτοί θα πρέπει να στοχεύουν στο να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης ουσιών και να οδηγούν τελικά σε θεραπεία, απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη, ώστε να μην αντιβαίνουν στις διεθνείς Συμβάσεις. Σημαντικό στο πλαίσιο της λειτουργίας τους είναι επίσης να μην επιδοκιμάζεται ή να αυξάνεται η χρήση, και να μην ενθαρρύνεται η διακίνηση των ναρκωτικών. Τέλος, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι «χώροι χρήσης ναρκωτικών» πρέπει να λειτουργούν με βάση ένα πλαίσιο μείωσης της ζήτησης και όχι να υποκαταστήσουν τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας.

 

Ακολουθήστε μας :
onpost_follow

Σχετικα Αρθρα

Αυστηροί έλεγχοι στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τους δύο ευρωπαϊκούς κανονισμούς που θα καταστήσουν αυστηρότερες τις διαδικασίες πιστοποίησης και παρακολούθησης, διασφαλίζοντας την πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία και την ευκολότερη ιχνηλασιμότητα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όπως τα εμφυτεύματα στήθους και ισχίου. Η νέα νομοθεσία θα αυστηροποιήσει τις ηθικές απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις για πληροφόρηση[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Ειδική επιτροπή για τα φυτοφάρμακα συστήνει το ΕΚ

    Τη σύσταση και τη σύνθεση ειδικής επιτροπής για την εξέταση της ευρωπαϊκής διαδικασίας έγκρισης των φυτοφαρμάκων, ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο. Η σύσταση της ειδικής επιτροπής έρχεται ως απάντηση στις ανησυχίες για το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη (glyphosate). Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανανέωσαν τον περασμένο Νοέμβριο την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *