Mednewscy

Mednewscy

Το blinatumomab αυξάνει τη συνολική επιβίωση ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία

Σύμφωνα με μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «NewEngland Journal of Medicine», το blinatumomab της AMGEN, σχεδόν διπλασίασε τη διάμεση συνολική επιβίωση σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με Β-πρόδρομη οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία σε σύγκριση με τη συνήθη χημειοθεραπεία.

 

Η (οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία) ΟΛΛ είναι ένας σπάνιος και ταχέως εξελισσόμενος καρκίνος του αίματος και του μυελού των οστών. Οι ενήλικοι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, Β-πρόδρομη ΟΛΛ, είναι συχνά νέοι, με διάμεση ηλικία 34-39 ετών κατά τη διάγνωση. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποιο ευρέως αποδεκτό σχήμα θεραπείας για ενηλίκους ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία πέρα από τη χημειοθεραπεία.

 

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Max S. Topp , Επικεφαλή του τομέα Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Wuerzburg, της Γερμανίας, ιστορικά, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ) έχουν πτωχή πρόγνωση, με συνολική επιβίωση τεσσάρων μόνο μηνών με τη συνήθη χημειοθεραπεία.

Τα ευρήματα της μελέτης  έδειξαν ότι το blinatumomab σχεδόν διπλασίασε τη διάμεση συνολική επιβίωση των ασθενών από 4 μήνες σε 7,7 μήνες. Παράλληλα τους προσέφερε μία εναλλακτική στη χημειοθεραπεία, η οποία είναι καινοτόμος, αποτελεσματική και για την οποία, όπως τόνισε ο καθηγητής, υπήρχε μεγάλη ανάγκη.

 

Ενώ, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Λευχαιμίας στο MD Anderson Cancer Center  του Πανεπιστημίου του Τέξας, Hagop M. Kantarjian, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα από τη μελέτη TOWER ενισχύουν τη δυναμική αυτής της ανοσοθεραπείας που αποτελείται από έναν μόνο αμφιειδικό αντίσωμα στρατολόγησης, η οποία βοήθησε ένα υψηλότερο ποσοστό ασθενών να επιτύχει μοριακή ανταπόκριση έναντι της συνήθους χημειοθεραπείας, επισημαίνοντας το βάθος και την ποιότητα των υφέσεων που επιτυγχάνονται.

 

Αναφορικά με το blinatumomab οι ειδικοί σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα ειδικά κατασκευασμένο αμφιειδικό (bispecific) αντίσωμα στρατολόγησης Τ-κυττάρων (BiTE®) που συνδέεται ειδικά στο CD19 και το CD3. Είναι το πρώτο ειδικά κατασκευασμένο αμφιειδικό αντίσωμα το οποίο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να στοχεύσει τα καρκινικά κύτταρα και αντιπροσωπεύει ένα εντελώς νέο πεδίο ογκολογικής έρευνας.

Επιπλέον, τόνισαν ότι τα ειδικά κατασκευασμένα αντισώματα BiTE® διερευνώνται επί του παρόντος ως προς το δυναμικό τους στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καρκίνων.

 

«Ως η πρώτη μελέτη μίας ανοσοθεραπείας που επέδειξε όφελος ως προς τη συνολική επιβίωση σε ενηλίκους ασθενείς με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Β-πρόδρομη ΟΛΛ, η μελέτη TOWER αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην κατανόηση αυτής της επιθετικής, ιδιαιτέρως ορφανής νόσου», δήλωσε ο Sean E. Harper, M.D., Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Amgen.

Η  TOWER είναι η μελέτη επιβεβαίωσης για τη δοκιμή Φάσης 2,σύμφωνα με την οποία το Blinatumomab εγκρίθηκε το 2014 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (USFood&DrugAdministration) με την διαδικασία επιταχυνόμενης αίτησης και έγκρισης.

Το blinatumomab έλαβε τον χαρακτηρισμό «επαναστατική θεραπεία» και «επιθεώρηση κατά προτεραιότητα» από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο στις ΗΠΑ για τη θεραπεία ασθενών με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Β-πρόδρομη ΟΛΛ. Η ένδειξη αυτή είναι εγκεκριμένη με τη διαδικασία της επιταχυνόμενης έγκρισης. Η έγκριση του Blinatumomab για αυτή την ένδειξη είναι «υπό αίρεση» μέχρι την επικύρωση του κλινικού οφέλους σε επακόλουθες δοκιμές.

 

Τον Νοέμβριο του 2015, το blinatumomab έλαβε άδεια κυκλοφορίας «υπό αίρεση» στην ΕΕ για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Β-πρόδρομη ΟΛΛ.

 

Ακολουθήστε μας :
onpost_follow

Σχετικα Αρθρα

Αναστολέας ανοσολογικού ελέγχου κατά του καρκίνου

Το nivolumab είναι ένας αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου προγραμματισμένου θανάτου-1 (PD-1), ο οποίος είναι μοναδικά σχεδιασμένος για να αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Αξιοποιώντας το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου, το[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Ζήσε το Πολύ… με Πολυβιταμίνες Lanes

Το «Πολύ» λοιπόν, αυτό το κάτι παραπάνω που όλοι αναζητούμε, επιδιώκουμε. Αυτό που θέλουμε να ζήσουμε, αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε πραγματικά. Όλοι έχουμε αυτό το «Πολύ» μέσα μας. Το αγκαλιάζουμε, το εκφράζουμε. Είμαστε συναισθηματικοί, δινόμαστε και δενόμαστε. Το πάθος μας και η «υπερβολή» μας, είναι κομμάτι του χαρακτήρα[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *