Mednewscy

Mednewscy

Εγκρίθηκε θεραπεία για την επιληψία παιδιών και ενηλίκων με σύνδρομο οζώδους σκλήρυνσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Novartis η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαρμάκων έδωσε έγκριση στο everolimus με τη μορφή διασπειρόμενων δισκίων ως επικουρική θεραπεία για ασθενείς ηλικίας 2 ετών και άνω, των οποίων η ανθεκτική στη θεραπεία εστιακή επιληψία, με ή χωρίς δευτεροπαθή γενίκευση, συνδέεται με το σύνδρομο οζώδους σκλήρυνσης (ΣΟΣ).

Το everolimus είναι πλέον η πρώτη εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή στο σύνολο των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μαζί με την Ισλανδία και τη Νορβηγία, για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής στη θεραπεία εστιακής επιληψίας που συνδέεται με το ΣΟΣ.

Το σύνδρομο οζώδους σκλήρυνσης (ΣΟΣ) μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό καλοήθων όγκων σε ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, οι νεφροί, η καρδιά, οι πνεύμονες και το δέρμα, καθώς επίσης και επακόλουθες διαταραχές όπως επιληψία, αυτισμό, γνωσιακή βλάβη, προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχιατρικές διαταραχές. Πολλοί άνθρωποι με ΣΟΣ εμφανίζουν ενδείξεις της νόσου από το πρώτο έτος της ζωής τους. Εντούτοις, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να αναπτυχθούν σε βάθος ετών, πολλά παιδιά δεν διαγιγνώσκονται παρά σε μεγαλύτερη ηλικία, συχνά με την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων, δερματικών βλαβών ή άλλων σημαντικών συμπτωμάτων, όπως αναπτυξιακή υστέρηση. Δεδομένου ότι το ΣΟΣ είναι μια χρόνια πάθηση, οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές επαγγελματικής διάγνωσης που εκδόθηκαν το 2012 συνιστούν την παρακολούθηση των ατόμων από ιατρό με εμπειρία στη διαταραχή ώστε να διασφαλίζεται ότι η αύξηση του όγκου ή τα νέα συμπτώματα θα αναγνωρίζονται έγκαιρα.

 

Όπως ανέφερε ο CEO της Novartis Oncology, Bruno Strigini, η έγκριση αυτή αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη και ένα σημαντικό ορόσημο στην συνεχιζόμενή δέσμευση της εταιρείας για τη βελτίωση της περίθαλψης αυτών των ασθενών.

 

Η έγκριση του everolimus από την ΕΕ βασίστηκε σε δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από μια βασική Μελέτη Φάσης ΙΙΙ (EXIST-3), η οποία έδειξε ότι, όταν χρησιμοποιείται ως επικουρική θεραπεία, το everolimus μειώνει σημαντικά τη συχνότητα των κρίσεων της ανθεκτικής στη θεραπεία εστιακής επιληψίας που συσχετίζεται με το ΣΟΣ, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.

 

Ακολουθήστε μας :
onpost_follow

Σχετικα Αρθρα

Πρωτοποριακό τεστ αποκαλύπτει τα γενετικά αίτια της υπογονιμότητας

  Τις γονιδιακές αιτίες της ανεξήγητης, επίμονης υπογονιμότητας αποκαλύπτει το πρώτο στον κόσμο γενετικό τεστ που εξετάζει τις μεταλλάξεις 140 γονιδίων οι οποίες σχετίζονται με διάφορες μορφές της στους άνδρες και τις γυναίκες. Το τεστ λέγεται Fertilitis® και το δημιούργησαν οι επιστήμονες του Κέντρου Γενετικής InterGenetics, στην Αθήνα, οι οποίοι[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Τα αποκλειστικά δικαιώματα του ponatinib στην Ελλάδα πήρε η GenesisPharma

Την αποκλειστική διάθεση του ponatinib στην ελληνική αγορά έχει πλέον η GenesisPharma η οποία υπέγραψε συμφωνία με τη βιοφαρμακευτική IncyteCorporation. Το ponatinib είναι εγκεκριμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες χώρες εκτός Αμερικής, για τη θεραπεία ενηλίκων με χρόνια μυελοειδή λευχαιμία (ΧΜΛ) ή οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία θετική για το χρωμόσωμα[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *