Mednewscy

Mednewscy

Υπό μελέτη σκεύασμα μειώνει τον εξόφθαλμο των ματιών σε ασθενείς με νόσο Grave’s

Ένα πειραματικό φάρμακο σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες διαπιστώθηκε ότι μειώνει σημαντικά τον εξόφθαλμο (πρόπτωση) του ενός ή και των δύο ματιών που συνδέεται με τη νόσο Grave’s.

Να σημειωθεί ότι η νόσος Grave’s (Γκρέιβς) είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που οφείλεται σε επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στον θυρεοειδή με συνέπεια διόγκωση και δυσλειτουργία τού αδένα ενώ σε αρκετούς ασθενείς, ορισμένα μόρια του ανοσοποιητικού επιτίθενται και σε άλλους ιστούς όπως είναι τα μάτια. Είναι η πιο συχνή αιτία υπερθυρεοειδισμού στο δυτικό κόσμο και υπολογίζεται ότι το 25%- 50% των ασθενών έχουν πρόπτωση των ματιών η οποία λέγεται θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, οφθαλμοπάθεια Grave’s ή εξόφθαλμος. Στο 2-5% των ασθενών αυτή η πρόπτωση είναι σοβαρή.

 

Η μελέτη για το νέο σκεύασμα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «New England Journal of Medicine» και σύμφωνα, με τον κύριο ερευνητή Dr. Terry Smith, καθηγητής Οφθαλμολογίας & Οπτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Ανν Άρμπορ, οι ασθενείς που έλαβαν το σκεύασμα teprotumumab είχαν πρωτοφανή, όπως την χαρακτήρισε βελτίωση. Το φάρμακο teprotumumab είναι ένας αναστολέας της IGF-1.

Συγκεκριμένα στη μελέτη πήραν μέρος 88 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, οι οποίοι λάμβαναν με ενδοφλέβια έγχυση το φάρμακο teprotumumab ή ένα εικονικό φάρμακο (placebo) κάθε τρεις εβδομάδες και επί συνολικά 24 εβδομάδες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές το 43% των ασθενών που πήραν το teprotumumab είχαν μείωση κατά τουλάχιστον 2 χιλιοστά στην πρόπτωση των ματιών τους μετά την δεύτερη κιόλας έγχυση (έκτη εβδομάδα της έρευνας), συγκριτικά με το 4% όσων πήραν το εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς που έλαβαν το teprotumumab όχι μόνο πονούσαν λιγότερο μετά, είχαν και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, το 79% όσων είχαν κάνει τις εγχύσεις του teprotumumab είχαν μειωμένη πρόπτωση, βελτιωμένη όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής, συγκριτικά με το 22% όσων είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο.

Όπως ανέφερε ο Dr. Smith τα μάτια τους δεν προεξείχαν και πολλοί εξ αυτών ανέκτησαν την εμφάνιση που είχαν πριν την εκδήλωση της νόσου. Αυτό όπως είπε, «είναι κάτι που σχεδόν ποτέ δεν βλέπουμε χωρίς χειρουργική θεραπεία σε ασθενείς με τόσο προχωρημένη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια».

Αναλύοντας τη μελέτη αυτή ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD,  ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, τόνισε ότι τα νέα ευρήματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, ωστόσο, επέστησε την προσοχή γιατί το φάρμακο είναι ακόμα σε ερευνητικό στάδιο,  γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χορηγηθεί μόνο στο πλαίσιο κλινικής μελέτης. Όπως είπε, ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε εξέλιξη μία ακόμα μελέτη με περισσότερους ασθενείς, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται κάποια στιγμή μέσα στο 2018.

 

Ακολουθήστε μας :
onpost_follow

Σχετικα Αρθρα

Έγκριση του FDA στη νέα προγεμισμένη πένα GONAL-f® για τη θεραπεία της γονιμότητας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της  Merck,  κορυφαία εταιρεία στο χώρο των επιστημών και της τεχνολογίας, έλαβε έγκριση η νέα έκδοση της προγεμισμένης πένας GONAL-f® από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Γνωστή ως προγεμισμένη πένα GONAL-f®RFF Redi-jectTM* στις ΗΠΑ και αρχικά εγκεκριμένη από τον FDA το 2013, η νέα έκδοση[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Έγκριση στην Ευρώπη πήρε η ταχείας δράση ινσουλίνη aspart

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δανέζικης φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε έγκριση κυκλοφορίας στην ινσουλίνη ταχείας δράση aspart η οποία αφορά στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη σε ενήλικες. Η έγκριση κυκλοφορίας καλύπτει όλα τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H ταχείας δράσης ινσουλίνης aspart, με την εμπορική ονομασία[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *