Mednewscy

Mednewscy

Ανακαλύφθηκαν εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν τη γήρανση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν εγκεφαλικά κύτταρα σε ποντίκια, τα οποία ελέγχουν τη γήρανση. Η ανακάλυψη αυτή ίσως οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση στους ανθρώπους, αλλά και την παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Nature, επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής «Άλμπερτ Άινσταϊν» έκαναν εργαστηριακά πειράματα και απέδειξαν ότι τα ενήλικα νευρωνικά βλαστοκύτταρα στον υποθάλαμο ρυθμίζουν την ταχύτητα με την οποία γηράσκει το σώμα.

Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι τα ενήλικα νευρωνικά βλαστοκύτταρα που εντόπισαν είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό νέων εγκεφαλικών νευρώνων.

Να σημειωθεί ότι, ο υποθάλαμος του εγκεφάλου παίζει καθοριστικό ρόλο σε διαδικασίες, όπως η ανάπτυξη, η αναπαραγωγή και ο μεταβολισμός.

«Η μελέτη δείχνει ότι ένας αριθμός υποθαλαμικών νευρωνικών βλαστοκυττάρων φθίνει φυσικά με την πάροδο του χρόνου στα ποντίκια και αυτή η φθορά επιταχύνει τη γήρανση. Αλλά παρατηρήσαμε επίσης ότι η επίδραση αυτής της απώλειας δεν είναι μην αναστρέψιμη. Αντικαθιστώντας αυτά τα βλαστοκύτταρα ή τα μόρια που παράγουν, μπορούμε να επιβραδύνουμε και ακόμα και να αντιστρέψουμε διάφορες πτυχές της γήρανσης στο σώμα», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ντονγκσενγκ Τσάι.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο αριθμός των βλαστοκυττάρων του υποθαλάμου τα ποντίκια άρχισε να μειώνεται όταν ήταν περίπου 10 μηνών, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώρα σημάδια γήρανσης.

«Μέχρι να γίνουν δύο ετών τα ποντίκια, δηλαδή να θεωρούνται ηλικιωμένα, τα περισσότερα εξ αυτών των κυττάρων είχαν εξαφανιστεί», προσθέτει ο Δρ Τσάι.

Ο επόμενος στόχος των ειδικών είναι να καθορίσουν πως αυτά τα βλαστοκύτταρα ελέγχουν τη γήρανση. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για ασθένειες των γηρατειών και φυσικά να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης στους ανθρώπους.

Πάντως, οι ερευνητές σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι τα συμπεράσματά τους θεωρούνται προκαταρκτικά, πως σε καμιά περίπτωση τα πειραματικά αποτελέσματα δεν πρέπει να θεωρούνται ότι μπορούν να αφορούν και τους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: health.in.gr

Ακολουθήστε μας :
onpost_follow

Σχετικα Αρθρα

Προκαταβολική πληρωμή θα απαιτεί το βρετανικό NHS από «τουρίστες υγείας»

Ασθενείς από άλλες χώρες που θα χρειάζονται μη επείγουσα περίθαλψη στο βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας NHS θα καλούνται να προκαταβάλλουν τη χρέωση για τη νοσηλεία τους, σύμφωνα με νέο κανονισμό που θα ισχύσει από τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής οποιοσδήποτε πολίτης ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής ή μόνιμης κατοικίας δικαιούται τις υπηρεσίες του[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Με τρεις γιατρούς ισάριθμων ειδικοτήτων έχει στελεχωθεί το ΓΝ Πάφου

Με τρεις γιατρούς ισάριθμων ειδικοτήτων έχει στελεχωθεί το τελευταίο διάστημα το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Νοσοκομείου Σπύρο Γεωργίου. Με αυτή την στελέχωση ανέφερε στο ΚΥΠΕ, βελτιώνεται κατά πολύ το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου έχουν τοποθετηθεί πλέον ένας ακόμη γυναικολόγος, ένας ακόμη[…]

Διαβάστε περισσότερα »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *